Pedijatrijski pregledi

Pregledi novorođenčadi

U novorođenačkom uzrastu preventivni pregled u prvih nekoliko dana po izlasku iz porodilišta je vrlo važan. Obzirom na rani izlazak iz porodilišta često mladi roditelji bivaju u nedoumici u vezi sa stanjem novog člana porodice. Stručna pomoć i savjeti u vezi sa dojenjem, napredovanjem u težini, zdravstvenim stanjem djeteta i drugi praktični savjeti su Vam na raspolaganju kako u „Suncokretu“  tako i u okviru kućnih posjeta. Za ovaj uzrast posebnu pomoć pretstavlja mogućnost mjerenje bilirubina preko kože, brza i bezbolna metoda određivanja intenziteta novorođenačke žutice koju Vam nudimo u okviru usluga „Suncokreta“.

Dojenčad, mala i predškolska djeca

U ovom uzrastu je potrebno mnogo strpljenja i znanja da bismo ocijenili pravo stanje djeteta i došli do ispravne dijagnoze. Strah od nepoznatog, ranija loša iskustva sa ljekarom vezana za razne bolne intervencije kod djece u ovom uzrastu stvaraju razumljivu odbojnost prema pregledu i nesaradnju koja i iskusnom pedijatru otežava rad. U bojama „Suncokreta“ koji više podsjeća na igraonu nego na ordinaciju nastojimo umanjiti stres dolaska ljekaru. Za male pacijente smo pripremili i simbolične nagrade za hrabrost.

Pedijatrijski pregledi školske djece

Školska djeca, pogotovo u nižim razredima osnovne škole još uvijek bi trebala biti pod kontrolom pedijatra. Različite organizacione šeme javnog zdravstva  postavljaju administrativnu granicu nadležnosti ljekara, koja nije uvijek u skladu sa stvarnim potrebama djeteta. U ovom periodu pretpubertetskog i pubertetskog ubrzanog rasta, uprkos relativnom zdravlju ove populacije kriju se zamke za razvoj pretpostavki narušenog zdravlja u kasnijoj dobi. Preventivni pregledi, praćenje rasta i razvoja, znakova polnog dozrijevanja, stanja kičme, povišene tjelesne težine, loših navika ishrane i svakodnevnog stila života su bitan faktor u prevenciji i unapređenju zdravlja.