Savjetovališta

Savjetovalište za zdravu djecu

Savjetovalište je namijenjeno za zdravu djecu u smislu praćenja rasta i razvoja pomoću uobičajenih metoda mjerenja visine, težine, obima glave i grudnog koša, korištenje odgovarajućih grafičkih šema, pregleda po sistemima uz osvrt na pojedine organe osjetljivije vezano za dob djeteta. Npr. stopala u dobi 3 godine i više, kičmeni stub kod predškolske i školske djece i sl. Laboratorijske analize, ultrazvučni pregledi, EKG mogu biti sastavni dio ovih pregleda. Osim toga svaki problem koji brine roditelje vezan za opšte stanje, ishranu, navike djeteta i sl. može se prodiskutovati.

Pulmološko-Alergološko savjetovalište

Za djecu sa bronhitisom, astmom i drugim oblicima alergijskih manifestacija na raspolaganju Vam je pulmološko-alergološki program. Alergotestiranje, spirometrija, pracenje stanja astmatika pomocu astma kontrol testova i sl. uz adekvatnu terapiju su pretpostavka za postizanje kontrole astme i što manji broj akutnih pogoršanja stanja.

Neuropedijatrijsko savjetovalište

Za djecu sa sumnjom ili teškoćama u psiho-motornom razvoju, epilepsijom ili drugim neurološkim problemima, na raspolaganju Vam je neuropedijatar. Pregled dojenčadi uključuje i ultrazvuk mozga kao nezaobilaznu metodu vizualizacije sa pristupom kroz otvorenu fontanelu. Ovaj ultrazvučni pregled preporučujemo za prijevremeno rođenu djecu, djecu iz rizične trudnoće, nakon teškog poroda, kao i za svu zdravu dojenčad.