Pedijatrijski pregledi

Pregled novorođenčadi

U novorođenačkom uzrastu preventivni pregled u prvih nekoliko dana po izlasku iz porodilišta je vrlo važan. Obzirom na rani izlazak iz porodilišta često mladi roditelji bivaju u nedoumici u vezi sa stanjem novog člana porodice. Stručna pomoć i savjeti u vezi sa dojenjem, napredovanjem u težini, zdravstvenim stanjem djeteta i drugi praktični savjeti su Vam na raspolaganju kako u „Suncokretu“  tako i u okviru kućnih posjeta. Za ovaj uzrast posebnu pomoć predstavlja mogućnost mjerenje bilirubina preko kože, brza i bezbolna metoda određivanja intenziteta novorođenačke žutice koju Vam nudimo u okviru usluga „Suncokreta“.

Dojenčad, mala i predškolska djeca

U ovom uzrastu je potrebno mnogo strpljenja i znanja da bismo ocijenili pravo stanje djeteta i došli do ispravne dijagnoze. Strah od nepoznatog, ranija loša iskustva sa ljekarom vezana za razne bolne intervencije kod djece u ovom uzrastu stvaraju razumljivu odbojnost prema pregledu i nesaradnju koja i iskusnom pedijatru otežava rad. U bojama „Suncokreta“ koji više podsjeća na igraonu nego na ordinaciju nastojimo umanjiti stres dolaska ljekaru. Za male pacijente smo pripremili i simbolične nagrade za hrabrost.

Pedijatrijski pregled školske djece

Školska djeca, pogotovo u nižim razredima osnovne škole još uvijek bi trebala biti pod kontrolom pedijatra. Različite organizacione šeme javnog zdravstva  postavljaju administrativnu granicu nadležnosti ljekara, koja nije uvijek u skladu sa stvarnim potrebama djeteta. U ovom periodu pretpubertetskog i pubertetskog ubrzanog rasta, uprkos relativnom zdravlju ove populacije kriju se zamke za razvoj pretpostavki narušenog zdravlja u kasnijoj dobi. Preventivni pregledi, praćenje rasta i razvoja, znakova polnog dozrijevanja, stanja kičme, povišene tjelesne težine, loših navika ishrane i svakodnevnog stila života su bitan faktor u prevenciji i unapređenju zdravlja.

Savjetovališta

Savjetovalište za zdravu djecu

Savjetovalište je namijenjeno za zdravu djecu u smislu praćenja rasta i razvoja pomoću uobičajenih metoda mjerenja visine, težine, obima glave i grudnog koša, korištenje odgovarajućih grafičkih šema, pregleda po sistemima uz osvrt na pojedine organe osjetljivije vezano za dob djeteta. Npr. stopala u dobi 3 godine i više, kičmeni stub kod predškolske i školske djece i sl. Laboratorijske analize, ultrazvučni pregledi, EKG mogu biti sastavni dio ovih pregleda. Osim toga svaki problem koji brine roditelje vezan za opšte stanje, ishranu, navike djeteta i sl. može se prodiskutovati.

Pulmološko-Alergološko savjetovalište

Za djecu sa bronhitisom, astmom i drugim oblicima alergijskih manifestacija na raspolaganju Vam je pulmološko-alergološki program. Alergotestiranje, spirometrija, praćenje stanja astmatika pomoću astma kontrol testova i sl. uz adekvatnu terapiju su pretpostavka za postizanje kontrole astme i što manji broj akutnih pogoršanja stanja.

Neuropedijatrijsko savjetovalište

Za djecu sa sumnjom ili teškoćama u psiho-motornom razvoju, epilepsijom ili drugim neurološkim problemima, na raspolaganju Vam je neuropedijatar. Pregled dojenčadi uključuje i ultrazvuk mozga kao nezaobilaznu metodu vizualizacije sa pristupom kroz otvorenu fontanelu. Ovaj ultrazvučni pregled preporučujemo za prijevremeno rođenu djecu, djecu iz rizične trudnoće, nakon teškog poroda, kao i za svu zdravu dojenčad.

Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk kukova

Ultrazvučni pregled kukova spada u metodu tzv. skrininga ili pretraživanja gdje se masovnim pregledima novorođenčadi pronalaze djeca sa predispozicijom za razvojni poremećaj kukova ili se dijagnosticira već nastalo iščašenje kukova. Pregled se može obaviti već po rođenju, ali ne može biti konačan nalaz već je potrebna kontrola do dobi 3 mjeseca. Uobičajeno se preporučuje ultrazvučni pregled u dobi od 4 do 6 sedmica starosti a najkasnije do 3 mjeseca. Rutinski kontrolni pregledi se obavljaju za dva do tri mjeseca. Već nakon šestog mjeseca starosti pojava centara okoštavanja, veličina djeteta, masa okolnih mišića bitno ograničava uspješnost pregleda. Kod utvrđenog razvojnog poremećaja kuka kontrole i tretman su u nadležnosti ortopeda. U kasnijoj dobi ultrazvuk služi za dijagnosticiranje prisustva tečnosti u zglobu pri nekim upalnim procesima. Za ultrazvučni pregled kukova nije potrebna priprema. Obzirom da se dobija kvalitetniji snimak kod mirnog djeteta preporučujemo dijete nahraniti prije dolaska ljekaru. Obucite neku praktičnu odjeću koja se može lako skinuti i omogućiti pristup do kukova. Kao i uvijek kod odlaska ljekaru ponesite platnenu pelenu i rezervne pelene za jednokratnu upotrebu.

Ultrazvuk mozga

Uslov za ultazvučni pregled mozga je dovoljno otvorena velika fontanela na glavi djeteta (cca 1x1cm). Ovaj pregled bez problema možemo obaviti kod novorođenčadi i djece do šest mjeseci. Nakon ove dobi postoje individualne razlike u brzini zatvaranja fontanele što limitira kvalitet nalaza. Metoda je brza, bezbolna i može se ponavljati. Vrlo je bitna za praćenje dinamike promjena, npr. krvarenja u mozak tokom poroda, hidrocefalus i sl. Nije potrebna posebna priprema djeteta.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvučni pregled abdomena se može podijeliti na tzv. ultrazvuk gornjeg i donjeg abdomena. Ultrazvuk gornjeg abdomena je pregled koji se odnosi na organe smještene ispod dijafragme : jetra, žučna kesa, gušterača, slezena,dalje bubrezi, aorta, može se vizualizirati želudac i dijelovi probavne cijevi, te eventualne patološke mase. Za ovaj pregled je bitno da bude na tašte, odnosno da se bar 4 do 5 sati prije pregleda ne uzima hrana ,zbog napunjenosti žučne kese. Prisustvo zraka u crijevima bitno smanjuje kvalitet nalaza, a to je također povezano sa ishranom, te i lagana dijeta dan prije pregleda olakšava sam pregled.

Za ultrazvuk donjeg abdomena, odnosno male zdjelice, gdje se prikazuje mokraćni mjehur, ovariji kod žena, odnosno prostata kod muškaraca bitan je napunjen mokraćni mjehur. Zbog toga se preporučuje 2 sata prije pregleda piti tekućinu i ne mokriti. Kod određivanja reziduuma, odnosno urina koji zaostaje u mokraćnom mjehuru po mokrenju, radi se snimanje prije i poslije mokrenja.

Ultrazvučna pretraga crijeva, posebno kod djece, može dati podatke o eventualnoj upali slijepog crijeva ali iziskuje iskustvo ultrasoničara. Organi male zjelice mogu se pregledati i posebnim sondama koje su u domeni ginekologa i urologa.

Vakcinacija

Vakcinacija je najefikasnija metoda prevencije zaraznih bolesti. Provodimo vakcinaciju vakcinama dostupnim u slobodnoj prodaji. Osim programa obavezne vakcinacije , također je moguće vakcinisati dijete i protiv drugih bolesti u skladu sa uzrastom.

BCG – vakcina protiv tuberkuloze , aplicira se u porodilištu intradermalno u lijevu nadlakticu. Nakon nekoliko sedmica pojavljuje se potkožni čvorić koji izlazi na površinu kože. Može se pojaviti bijeložuti iscjedak. Nakon toga ostaje ožiljak. Ovo je uobičajeni tok postvakcinalne reakcije. Nedostatak ožiljka dovodi u sumnju efikasnost vakcinacije.

HEPATITIS B – vakcina protiv hepatitisa B se aplicira u tri doze . Prva doza u porodilištu, druga nakon mjesec dana i treća pet mjeseci nakon druge doze. Produženje intervala između doza u praksi se često dešava zbog produžene žutice novorođenčeta, bolesti djeteta, nenapredovanja na težini i drugih razloga. Preporučuje se vakcinaciju provesti što sličnije preporučenoj. Puni imunitet se očekuje nakon tri doze vakcine. Moguća je lokalna reakcija na mjestu aplikacije vakcine.

DITEPERPOLIOHIB – vakcinaciju protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i hemofilusa B provodimo petovalentnom, acelularnom vakcinom. Sa vakcinacijom se može početi u trećem mjesecu, mjesec dana nakon druge doze vakcine potiv hepatitisa. Interval između doza je 1-2 mjeseca. Nakon tri doze dijete se smatra vakcinisanim. Godinu dana nakon treće doze , odnosno u drugoj godini života preporučuje se revakcinacija istom vakcinom. Ukoliko se sa vakcinacijom počinje kasnije šema se prilagođava konkretnoj situaciji.
Najčešće nuspojave ove vakcinacije su lokalni otok i crvenilo na mjestu aplikacije , temperatura do 38,5 C , neraspoloženje djeteta u prvih 48 sati nakon vakcinacije.

MRP – vakcinacija protiv morbila ( krzamaka), rubeole i parotitisa ( zaušnjaka) provodi se živom vakcinom , što znači da vakcina sadrži žive , oslabljene viruse koji izazivaju imuni odgovor ali ne i bolest. Moguća neželjena reakcija na vakcinu je temperatura i osip koji se javlja devet dana nakon vakcinacije i imitira krzamak.

Program vakcinacije u predškolskom uzrastu:

 • BCG, HEPATITIS B
  na rođenju
 • HEPATITIS B
  1 mjesec
 • DITEPERPOLIOHIB
  2 -3 mjeseca
 • DITEPERPOLIOHIB
  3-4 mjeseca
 • DITEPERPOLIOHIB
  4-5 mjeseci
 • HEPATITIS B
  6 mjeseci
 • MRP
  13 mjeseci
 • DITEPERPOLIOHIB
  18-24 mjeseca
 • DITEPERPOLIO
  u 5. godini
 • MRP
  u 6.godini

Kućne posjete

Bez obzira na udobnost koju pruža ordinacija „Suncokret “ u nekim okolnostima pregled kod kuće je izbor roditelja. Po telefonskom dogovoru možete imati ljekara i u svom domu za bolesno dijete ili novorođenče.