AFLATOKSIN
- Posted by ancho
- On 19. Marta 2016.
- 0 Comments
Aflatoksini su otrovne i kancerogene materije koje proizvode gljivice, odnosno buđ . Najznačajnije od tih gljivica su vrste Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Gljivice parazitiraju na biljkama u polju i u nepovoljnim uslovima visokih temperatura i suše proizvode ove mikotoksine. Najčešće se mogu naći na žitaricama, kukuruzu, kikirikiju, pamuku, susamu, bademu, lješniku, sušenom voću, kafi, začinima i drugim namirnicama. Dalje se nalaze na sijenu i lišću koje se koristi za proizvodnju stočne silaže. U stanju su da koloniziraju i životinjske vrste i čovjeka. Pri neispravnom skladištenju hrane dolazi do daljeg razmnožavanja gljivica. Smatra se da u je svijetu čak ¼ zaliha hrane kontaminirana aflatoksinima. Najviše su pogođeni krajevi Afrike i Azije, odnosno siromašne zemlje, gdje konzumiranje ovakve hrane ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje stanovništva. U Africi i Aziji je u nekoliko navrata došlo do masovnog akutnog trovanja stanovništva kontaminiranim kukuruzom, sa posljedicom stotina umrlih ljudi. Od trovanja mogu stradati i životinje.
0 Comments