Vakcinacija

Vakcinacija je najefikasnija metoda prevencije zaraznih bolesti. Provodimo vakcinaciju vakcinama dostupnim u slobodnoj prodaji. Osim programa obavezne vakcinacije, također je moguće vakcinisati dijete i protiv drugih bolesti u skladu sa uzrastom.

BCG – vakcina protiv tuberkuloze , aplicira se u porodilištu intradermalno u lijevu nadlakticu. Nakon nekoliko sedmica pojavljuje se potkožni čvorić koji izlazi na površinu kože. Može se pojaviti bijeložuti iscjedak. Nakon toga ostaje ožiljak. Ovo je uobičajeni tok postvakcinalne reakcije. Nedostatak ožiljka dovodi u sumnju efikasnost vakcinacije.

HEPATITIS B – vakcina protiv hepatitisa B se aplicira u tri doze . Prva doza u porodilištu, druga nakon mjesec dana i treća pet mjeseci nakon druge doze. Produženje intervala između doza u praksi se često dešava zbog produžene žutice novorođenčeta, bolesti djeteta, nenapredovanja na težini i drugih razloga. Preporučuje se vakcinaciju provesti što sličnije preporučenoj. Puni imunitet se očekuje nakon tri doze vakcine. Moguća je lokalna reakcija na mjestu aplikacije vakcine.

DITEPERPOLIOHIB – vakcinaciju protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i hemofilusa B provodimo petovalentnom, acelularnom vakcinom. Sa vakcinacijom se može početi u trećem mjesecu, mjesec dana nakon druge doze vakcine potiv hepatitisa. Interval između doza je 1-2 mjeseca. Nakon tri doze dijete se smatra vakcinisanim. Godinu dana nakon treće doze , odnosno u drugoj godini života preporučuje se revakcinacija istom vakcinom. Ukoliko se sa vakcinacijom počinje kasnije šema se prilagođava konkretnoj situaciji.

Najčešće nuspojave ove vakcinacije su lokalni otok i crvenilo na mjestu aplikacije , temperatura do 38,5 C , neraspoloženje djeteta u prvih 48 sati nakon vakcinacije.

MRP – vakcinacija protiv morbila (krzamaka), rubeole i parotitisa (zaušnjaka) provodi se živom vakcinom , što znači da vakcina sadrži žive , oslabljene viruse koji izazivaju imuni odgovor ali ne i bolest. Moguća neželjena reakcija na vakcinu je temperatura i osip koji se javlja devet dana nakon vakcinacije i imitira krzamak.

Program vakcinacije u predškolskom uzrastu:

 • BCG, HEPATITIS B
  na rođenju
 • HEPATITIS B
  1 mjesec
 • DITEPERPOLIOHIB
  2 -3 mjeseca
 • DITEPERPOLIOHIB
  3-4 mjeseca
 • DITEPERPOLIOHIB
  4-5 mjeseci
 • HEPATITIS B
  6 mjeseci
 • MRP
  13 mjeseci
 • DITEPERPOLIOHIB
  18-24 mjeseca
 • DITEPERPOLIO
  u 5. godini
 • MRP
  u 6.godini

Pogledajte emisiju Kontekst Al Jazeera Balkans na temu “Vakcinom protiv epidemije”

Koliko su epidemije nekih bolesti povezane sa smanjenjem stope vakcinisanja u zemljama regiona?
Da li je nužno vakcinisanje protiv određenih bolesti?
Je li ispravno da samo roditelji donose odluke koje se tiču zdravlja njihove djece?

Gosti: direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”, specijalista epidemiolog primarijus doktor Dragan Ilić,  specijalistica pedijatrije doktorica Evelina Čehajićalergolog i klinički imunolog profesor doktor Željko Poljak. Voditeljica je Marina Riđić. Emisija emitovana 19.02.2015.godine.